• info@esen.av.tr

    E-MAIL

  • +90 216 606 37 34

    PHONE NUMBER

Miras Kalan Araç Devri Nasıl Yapılır ?

  1. Ölen kişinin nüfustan düşmesi. ( Ölüm hastanede olduğundan hastane 1-2 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne bildirilmektedir.)
  2. Noterden mirasçılık belgesi çıkarılması. (Varislerden biri kimliği ile gidip bu belgeyi çıkarabiliyor.)
  3. Araç tek kişi adına tescil edilecekse, diğer varislerle beraber notere giderek araç için feragatname alınması gerekiyor. (Bu işlem için kimlik asılları yeterli olmaktadır ve fotoğraf istenmemektedir.
  4. Ölen kişinin ne mal varlığı var ise bunların rayiç bedel ve bedel yazılarının alınması gereklidir. ( Ev, arsa gibi gayrimenkul ise bağlı bulunduğu belediyeden, para ise bankadan, araç ise sigorta şirketinden, 2004 model altı araçlar için sigorta birliğinden bir yazı alınması gerekiyor)
  5. Rayiç bedel yazıları ve tapu, araç ruhsat fotokopisi ile ölen kişinin ikameti nerde ise oraya bağlı veraset ve harçlar vergi dairesine (küçük illerde veraset bölümü vergi dairesinin içerisinde bulunmaktadır.) gidilerek veraset ve intikal beyannamesi dolduruluyor( araç tek kişinin üzerine olacak ise daha sonraki işlemlerde burada verilecek rayiç bedel beyanları önem arz etmektedir.) Veraset ve İntikal vergisi ödendikten sonra oradaki memur ölen kişinin tüm varlıkları için ayrı ayrı (bunların içinde devredilecek engelli aracı da vardır.)
  6. Daha sonra aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine gidilerek dilekçe ekinde yukarıda belirtilen belgelerin fotokopileri ile başvuru yapılmaktadır. Aracın bağlı bulunduğu vergi dairesi daha önce işlem yaptırdığınız veraset ve harçlar vergi dairesine yazı yazarak sizin oraya daha önce sunmuş olduğunuz belgeleri resmi yollardan istemektedir. Burada yapılan aracın kasko değeriyle diğer mal varlıklarını karşılaştırmak. Eğer diğer mal varlıklarının değeri aracın kasko değerine eşit ya da daha büyük ise “ÖTV ödenmeksizin devri yapılabilir şeklinde yazı veriyor. Buradan ayrılmadan ve aracın kalan MTV si ödenerek ilişik kesme belgesi alınıyor. Bu esnada aracı kim üzerine alacaksa sigortacı ile konuşup kendi üzerine alacağı araç bilgilerini vererek Trafik Sigortasını yaptırıyor.
  7. Veraset ve Harçlar Vergi Dairesinden alınan veraset yazısı, aracın bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınan ÖTV yazısı, feragatname, mirasçılık belgesi, kimlik aslı ve ruhsat ile aracın bağlı bulunduğu emniyet trafik tescil şubesine başvuru yapılıyor ve buradaki görevli evrakları evrakları kontrol edip araç için ÖTV muaffakatını işliyor.(Burada herhangi bir belge verilmiyor)
  8. Daha sonra araç ruhsatı, feragatname aslı, kimlik aslı, mirasçılık belgesi aslı, ilişik kesme belgesi ve daha önce alınan araç veraset yazısıyla beraber ÖTV yazısı ile notere başvurularak araç intikali gerçekleştiriliyor.

 

Bilgi & İletişim:

Telefon | WhatsApp 0 216 606 37 37
Adres Fenerbahçe Mah. Fener Kalamış Cad. No:6/3 Kadıköy/İstanbul
E – Posta info@esen.av.tr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.