• info@esen.av.tr

    E-Posta Adresi

  • +90 216 606 37 34

    Telefon

Tahliye Taahhütnamesi *2023 Güncel | ESEN Hukuk Bürosu

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiraya konu taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğine ilişkin ileri sürdüğü irade açıklamasıdır. Kiracı, geçerlilik şartlarını haiz bir tahliye taahhütnamesine istinaden kiraya konu taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğini ifade ederse, kiraya veren belirtilen sürenin sora ermesiyle birlikte kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir. Tahliye taahhütnamesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 352’inci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”

Tahliye Taahhütnamesi Örneği

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI:

(Taahhüt Eden)

T.C. KİMLİK NO:

KİRAYA VEREN:

(Mal Sahibi)

T.C. KİMLİK NO:

MECURUN ADRESİ:

TAAHHÜT TARİHİ:

TAHLİYE TARİHİ:

Halihazırda kiracı sıfatıyla kullanıyor olduğum, yukarıda adresi belirtilen taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmaksızın, kayıtsız ve şartsız olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m.350, 351 ve 352 uyarınca, yazılan tarihte boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi, yukarıda adı yazılı mal sahibinin icrai takibata geçmek suretiyle yapacağı masrafların tamamını ve tahliyeyi geciktirmem nedeniyle uğrayacağı zararı ihtara gerek kalmaksızın peşinen ve nakden ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim. … / … / …..

Kiracı (Taahhüt Eden)

İmza

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi; kiracının, kiralananı teslim aldıktan sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belirli bir tarihte boşaltmayı yazılı şekilde üstlendiği taahhüttür. Tek taraflı bir hukuki işlem olan tahliye taahhütnamesi, kiracının kiraya konu taşınmazı belirli bir tarihte boşaltacağını ifade ettiği ve bunu yazılı şekilde üstlendiği irade beyanıdır. Tahliye taahhütnamesinin hukuk düzeninde geçerlilik kazanabilmesi için belirli şartları haiz olması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Taahhüt yazılı şekle tabidir.
  • Kiracının imzasını içermelidir. Birden fazla kiracı mevcutsa kiracıların tamamının imzası bulunmalıdır.
  • Tahliye edilecek taşınmaz (konut, iş yeri vs.) açıkça belirtilmelidir.
  • Tahliye taahhüdü herhangi bir şarta bağlanmamalıdır.
  • Düzenleme tarihi belirtilmelidir. Tahliye taahhüdünün düzenlendiği tarih, kira sözleşmesinden sonraki bir tarih olmalıdır. Aksi takdirde, kira sözleşmesinden önce ya da aynı tarihte düzenlenen taahhüt geçerli değildir.
  • Tahliye tarihi belirtilmelidir.
  • Tarih belirtilmeyen tahliye taahhütlerinde ev sahibi tarafından sonradan tarih belirtilmesi Yargıtay tarafından hukuka uygun kabul edilmektedir.
  • Kiralanan taşınmazın aile konutu olarak kullanılacak olması durumunda, kira sözleşmesinde adı yazılı eşin yalnız başına taahhüdü imzalaması yeterli değildir. Diğer eşin de imzası alınmalıdır. Aksi takdirde, her iki eşin imzasını içermeyen tahliye taahhüdüne istinaden aile konutunun tahliyesi mümkün değildir.
  • Taahhütnamede belirtilen tarihi takiben bir ay süre ile tahliye istemiyle icra takibi başlatılmalıdır. Bunun yanı sıra, doğruda tahliye davası yoluna da gidilebilir. Söz konusu süreye dikkat edilmelidir. Aksi halde, tahliyeye dair talep hakkı düşer. Dava açmak için öngörülen bir aylık süre zarfında kiracıya bildirimde bulunmak suretiyle dava açılacağı ihtar edilirse, tahliye davası açma süresi o kira yılı süresince uzamış kabul edilir.
  • Kiracı, tebliğ edilen tahliye emrine itirazda bulunurken taahhütteki imzaya veya düzenleme tarihine itiraz etmediği takdirde, itirazın kaldırılması amacıyla icra mahkemesine başvurmak suretiyle dava yoluna gitmek durumundadır. İmzaya veya düzenleme tarihine itiraz etmiş ve taahhüt noterde düzenlenmemişse, itirazın kaldırılması amacıyla icra mahkemesinde dava yoluna gidemez. Sulh hukuk mahkemesine başvurarak tahliye davası açmalıdır.

Tahliye Taahhütnamesi Şartları

Kiracının, belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağını yazılı şekilde üstlenmesine tahliye taahhüdü denir. Tahliye taahhütnamesi, hüküm altına alındığı madde metninden de anlaşılacağı üzere belirli şartlara bağlanmıştır. Bahse konu şartlar şu şekilde ifade edilebilir:

  • Yazılı şekilde düzenlenmeli,
  • Tahliye tarihi belirtilmeli,
  • Kiracı ya da yetkili temsilcisi aracılığıyla verilmeli,
  • Kiralananın tesliminden sonra verilmelidir.

Tahliye taahhüdüne istinaden kira akdini sona erdirmek isteyen kiralayan; icra takibi yoluyla tahliye takip etmek ve sulh hukuk mahkemesinde dava açmak olmak üzere iki farklı yola başvurabilir. İcra takibi yoluyla tahliye süreci İİK m.272 ve devamı maddelerinde hükme bağlanmıştır. 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 272’inci maddesi gereği, mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti sona erdikten sonra bir ay süre ile mukavelenin icra dairesine ibraz edilmesiyle tahliye edilmesi talep edilebilir.

Bahse konu talebin ardından, icra memuru marifetiyle tahliye emri tebliğ edilerek ilgili taşınmazın on beş gün süre ile tahliye edilmesi ve teslim olunması emredilir. Tahliye emrinde;

  • Kiraya verenin adı, soyadı ve yerleşim yeri (varsa temsilcisinin adı soyadı),
  • Kiracının adı, soyadı ve yerleşim yeri (varsa temsilcisinin adı soyadı),
  • Sözleşme (mukavele) tarihi,
  • Kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına ilişkin bir itirazın söz konusu olması halinde yedi gün süre ile daireye başvurmak suretiyle beyan edilmesi, itiraz edilmediği veya re’ sen tahliye olunmadığı takdirde zorla çıkarılacağı belirtilir.

Söz konusu tahliye emrine karşı süresi içinde itiraz edilmemesi veya itirazın kaldırılması halinde, sürenin sona ermesiyle, ilgili taşınmaz zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilir. Fakat, bu prosedürün yerine getirilebilmesi için tahliye emrinde belirtilen sürenin tamamlanması şarttır. Kiracı itiraz etmek isterse, tahliye emrinin tebliğ olduğu an itibariyle yedi gün süre zarfında sözle veya dilekçeyle icra dairesine başvurmalıdır. Usulüne uygun itiraz başvurusu, tahliye takibinin durması sonucunu doğurur.

Kiracının itirazı halinde, kiraya veren itirazın kaldırılması talebiyle icra mahkemesine başvurabilir. Tahliye istemi noter tarafından kendiliğinden tanzim veya tarih ve imzası tasdik edilmiş ya da ikrar olunmuş bir sözleşmeye dayanan ve kiracı kiranın uzatıldığına yahut yenilendiğine ilişkin emsal mahiyet ve kuvvette bir belge ibraz etmediği takdirde itiraz kaldırılır. Aksi halde, itirazın kaldırılması isteminin reddine karar verilir.

İtirazın kaldırılmasının ardından ilgili taşınmaz tahliye edilerek teslim edildikten ya da itirazın kaldırılması istemi reddedildikten sonra, kiraya veren ve kiracının genel hükümler kapsamında mahkemeye başvuru hakları mevcuttur.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Tahliye Taahhütnamesi Varsa Kiracı Çıkarılabilir mi?

Geçerlilik şartlarını haiz bir tahliye taahhütnamesi mevcutsa kiracı ancak icra takibi veya dava yoluyla tahliye edilebilir.

  • Tahliye Taahhütnamesi Hangi Durumda Geçersiz Olur?

Tahliye taahhütnamesinin önceden alınmış veya tarihlerinde değiştirme yapılmış olması, taahhütnamenin geçersiz olması sonucunu doğurur.

  • Tahliye Taahhütnamesi Vermek Zorunlu mu?

Hayır. Zira, tahliye taahhütnamesi kiracının iradesindedir. Kiracının rızası olmadığı takdirde tahliye taahhütnamesi vermeye zorlanamaz.

Bilgi & İletişim:

Telefon | WhatsApp 0 216 606 37 37
Adres Fenerbahçe Mah. Fener Kalamış Cad. No:6/3 Kadıköy/İstanbul
E – Posta info@esen.av.tr

Yorum Yap

Your email address will not be published.