• info@esen.av.tr

    E-MAIL

  • +90 216 606 37 34

    PHONE NUMBER

Oturma İzni

Oturma İzni

Oturma izni aynı zamanda ikamet izni olarak da bilinmektedir. İkamet izninin taşıdığı önem ülke güvenliğine yöneliktir. Kamusal yaşamın güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi ve yabancıların kim olduklarının anlaşılabilmesi bu tür resmi izinlerle takip edilebilir.

Türkiye’de belirli bir süre bulunan kişilerin oturma izni alması gereklidir. 90 günlük süre sınır olarak belirlenirken 90 günü aşan ziyaretçilerin ikamet izni alması zorunludur. İkamet izinleri farklı türlerde verilebilir. Bu izinlerin türlerinde çeşitliliğe yol açan sebep yabancıların ülkede bulunma nedenleridir.

Oturma İzni Alma

Oturma izni olarak bilinen ikamet izni alınacağı zaman resmî belgelere gerek duyulur. Bu nedenle de evrakların sunulması sırasında eksiksiz ve tam olarak belge beyanı gerekir. Oturma izni almak isteyenlerin hukuki destek alması hak kaybı yaşamamaları açısından önerilir.

Oturma izni başvurusu yapılacağı zaman dijital kanallar kullanılır. Göç İdaresi tarafından takip edilen bu işlemler sırasında online olarak başvuru yapılır. Başvuru sırasında işlemlerin sırasına göre takip edilmesi ve müracaat sahibinden istenen bilgilerin doğru olarak girilmesi zorunludur.

E-ikamet sayfası başvuru sırasında açılması gereken sayfalardan biridir. İkamet izni başvurusu yapan kişilerin burada yer alan bilgileri eksiksiz ve tam olarak beyan etmesi gerekir. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise yapılması gerekenler arasında İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden randevu almak bulunur.

Randevu alma işlemleri sırasında da form doldurulması gerekli olur. Formalar doldurulduktan sonra da İl Göç İdaresi’ne oturma izni alınacağı zaman talep edilen tüm belgeler sunulmalıdır. İl Göç İdaresi yapılan başvurulara 90 günlük süre içerisinde geri dönüş yapmaktadır.

Oturma İzni Nereden Alınmalıdır?

Oturma izni olarak bilinen resmî belge olmadan belirli bir sürenin dışında Türkiye’de kalmak mümkün değildir. Bu nedenle de yabancıların 90 günü aşan ziyaretleri için Türkiye’de oturma izni almaları zorunludur.

İkamet izni olarak da bilinen bu belge alınacağı zaman resmi mercilere başvuru yapılır. Müracaatlar sırasında talep edilen belgelerin eksiksiz olarak sunulması başvurunun kabulü için zorunludur. Tamamlanmamış evraklarla müracaat edenlerin başvuruları kabul edilmemektedir.

Oturma izni nereden alındığı yabancıların merak edecekleri arasında yer alır. Bu izin belgesi online olarak alınır. Dijital platformlar kullanılarak alınan bu belge e-ikamet üzerinden verilir. İl Göç İdaresi’nden verilen bu izin belgesi için ilk başvuru adresi online sistem üzerindendir.

Oturma İzni Gerekli Belgeler

Oturma izni alınırken birtakım evrakların hazırlanması zorunludur. E-ikamet sistemi üzerinden başvuru gerçekleştiren yabancıların İl Göç İdaresi’nden randevu almak sureti ile işlemlerine devam etmesi gerekir. Oturma izni çeşitli şekillerde düzenlenen bir evraktır.

Kısa dönem, uzun dönem ikamet izni olabileceği gibi öğrenciler için ya da aile oturma izni gibi düzenlemeler de söz konusudur. Başvuruların durumuna bağlı olarak verilen ikamet izin belgesinde de değişiklik olur.

Oturma izni alan yabancılar Türkiye’de 90 günden uzun süre ile kalacaklarsa bu belgeler vasıtası ile hukuki bir biçimde ülkede durabilmektedirler. İkamet izninin olmaması durumunda ise yasa dışı yollardan söz etmek gerekli olur.

Kısa Dönem Oturma İzni

  • İkamet izni için başvuru formunun doldurulması zorunludur
  • Pasaportun aslı ile fotokopisi
  • Biyometrik fotoğraf (4 adet)
  • İkamet izni alan kişinin kaldığı süre için yetecek miktarda maddi güce sahip olduğunu beyan edebileceği belgeler
  • Sağlık sigortası

Uzun Dönem Oturma İzni

Oturma izni almak isteyen yabancıların öncelikle yapması gerekenlerden biri ikamet izni başvuru formunu doldurmak olur.

  • Pasaport fotokopisi ile birlikte aslı beyan edilir.
  • Biyometrik fotoğraf 4 adet olmak üzere hazırlanmalıdır.
  • Yabancı kişinin ülkede ikamet edeceği süre boyunca yeterli maddi güce sahip olduğunu beyan eden belge.
  • Nüfus müdürlüğünden alınan belge
  • Yabancı bireyin durumuna göre talep edilebilen ek belgeler
  • Başvuru sahibinin son 3 yıllık süre içerisinde sosyal yardım almamış olması gerekirken bu durumun belgelenmesi de istenir.

Öğrenci ve Aile Oturma İzni Gerekli Belgeler

Öğrenciler için alınacak ikamet izin belgesi için de kısa dönem başvuruları için talep edilen belgelere ek olarak öğrenci belgesi istenmektedir. Bunun yanı sıra aile ikameti için de bazı belgeler talep edilir. Aile ikametlerinde ikameti alacak kişinin sunması gereken belgelerin yanında destekleyici kişinin de sunması icap eden belgeler bulunmaktadır.

Oturma izni alınırken başvuru sahibinin hangi amaçla izin aldığına bağlı olarak talep edilen evraklarda değişiklik olması kaçınılmazdır. Aile ikamet izin belgesinde oturma izni alacak olanlar kısa dönem oturma izni almak isteyenlerle aynı belgeleri sunar. Bunun yanı sıra gerekli görülmesi durumunda ek belge talep edilebilir.

Aile ikamet izinlerinde bir de destekleyici kişilerden söz etmek gerekir. Destekleyici kişilerin sunması gereken evraklar arasında ise pasaport yerine geçebilecek e-imzalı veya imzalı evrak yer alır. Bunun dışında gereken belgeler ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının aslıyla beraber fotokopisi
  • İkamet izni boyunca maddi imkana sahip olduğunu gösterir beyan
  • Oturma izin belgesinin aslı ile birlikte fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • Nüfus müdürlüğünden alınacak adres kayıt sisteminde kayıtlı olduğunu gösterir belge

Oturma İzni Ücretleri

Oturma izni alınırken belgelerin doğru sunulması önem arz eder. Eksik veya hatalı evrak sunumuna bağlı olarak da başvuruların reddedilmesi söz konusu olmaktadır. Fotoğraflar da bu belgelerden biridir. Ve 6 adet biyometrik fotoğraf istenilen özellikleri taşımak zorundadır.

Bu tür fotoğraflar verilirken son 6 aylık süre içerisinde çekilmiş olması zorunludur. Beyaz fonlu olması gereken bu tür fotoğrafların ölçüleri de 50x60mm olarak belirlenmiş olmalıdır.

Oturma izni için belirli bir ücret ödemesi yapılır. Oturma izin belgesi alınırken ödenmesi gereken ücret her yılın ekonomik koşulları dikkate alınarak hesaplanır. Bu nedenle de sabit bir ücretten söz edilmesi yanlış olur.

Oturma İzni ile Çalışılabilir mi?

Türkiye’de oturma izni almış olan yabancıların ayrıca çalışma izni almak sureti ile ülkede çalışabilmesi mümkündür. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların öncelikle yapması gereken oturma izni almak olmalıdır.

Her iki izin de birbiri ile bağlantılıdır. Oturma izni alan yabancılar çalışma iznini de alabilir. Bu sayede de Türkiye’de ikamet izni alındığında çalışma izni için başvuru yapılması gerekir. Oturma izni alan yabancıların belirli koşulları taşıması zorunludur. Bu kriterleri taşımamaları durumunda izin almaları söz konusu olamamaktadır.

İkamet izni alan yabancıların şartları taşıması zorunlu olurken bu tür belgeler iptal edilemez özellikte değildir. Bazı durumlarda oturma izni iptalleri gündeme gelebilmektedir. Yabancı vatandaşlar oturma izni için başvuracakları zaman belgelerinin tam ve doğru olması gerekir. Eksik ya da hatalı evrakla başvuru yapanları n müracaatları geri çevrilir.

Oturma İzni İptal Nedenleri

Oturma izni kriterleri taşıyan kişilere verilir. Oturma izni iptal nedenleri de birçok kişi için merak konusudur. Oturma izni verildikten sonra iptal edilmesine neden olan sebepler şu şekilde sıralanabilir:

Kısa Dönem Oturma İzni İptali Nedenleri

  • Kişi yabancı uyruklu ise ve hakkında sınır dışı edilme kararı çıkarılmışsa
  • Oturma izni sahibinin yurt dışında uzun süre kalması durumunda çıkarılacak ihlal kararı
  • Kısa dönem oturma izni alan yabancının izin nedenleri dışındaki faaliyetleri
  • Yabancı kişinin kısa dönem ikamet izni şartlarını yerine getirmemesi

Aile Oturma İzni İptal Nedenleri

  • Oturma izni iptali aile oturma izni söz konusu ise çeşitli nedenlerle yapılabilir.
  • Yabancı uyruklu bireyin hakkında çıkarılan sınır dışı edilme kararları
  • İkamet izni alınırken belirtilen amacından farklı faaliyetlerde bulunulması
  • Aile ikamet izni alınırken belirtilen şartların sağlanmaması

Öğrenci İkamet İzni İptali Nedenleri

Öğrenciler için alınmış olan oturma izninin iptali söz konusu ise diğer ikamet izinlerinde görülen benzer sebeplere dayanılır. Öğrenci ikamet izni amacı dışında faaliyet yürütülmesi bu belgenin iptali için yeterli bir nedendir.

  • Öğrenci açısından öğrenimin sürdürülmesinin imkansızlaşması
  • Kişi hakkında çıkarılan sınır dışı edilme kararları

Uzun Dönem Oturma İzni İptali Nedenleri

Yabancı uyruklu kişi kamu düzeni için tehlike arz ettiğinde uzun dönem oturma izni iptal edilebilir ya da başvuru sırasında reddedilebilir. Zorunlu sebepler dışında yabancının Türkiye dışında 1 yıl ve daha uzun süreli olarak bulunması durumunda da iptal kararı verilebileceği gibi başvurunun reddi de söz konusu olabilmektedir.

Oturma izni alınacağı zaman hukuki danışmalık alınması önerilir. Bu tür başvurular sırasında zaman kaybının yanı sıra hak kayıplarının oluşmaması için avukatlardan yardım alınması oldukça önemlidir. Başvuruları ilgilendiren prosedürlerin dönem dönem değişiklik göstermesi nedeni ile bunları takip eden hukukçulara ihtiyaç duyulur. Bu sayede de eksiksiz ve tam belgelerle müracaat etmek kolay hale gelir. Oturma izni alınırken yabancı kişilerin kriterleri taşımasının yanında belgelerin tam olması da önem taşır.

 

Bilgi & İletişim:

Telefon | WhatsApp 0 216 606 37 37
Adres Fenerbahçe Mah. Fener Kalamış Cad. No:6/3 Kadıköy/İstanbul
E – Posta info@esen.av.tr

Leave a Reply

Your email address will not be published.