Türkiye’den gayrimenkul alabilecek ülkeler listesi bir hayli kabarık. Türkiye’nin gayrimenkul sektörü büyümeyi sürdürüyor ve yabancılar da bu sektörde önemli bir paya sahip!
Yurt Dışından Gayrimenkul Alımı
Bu konuda Türkiye’nin güvenliğini temin etmek amacıyla uygulanan bazı yasaklar vardır. Örneğin Kilis, Hatay ve Mardin’de, Bozcaada ve Gökçeada’da yabancılara konut satışı yapılmaz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı ilana göre Türkiye ile sınırı bulunan diğer ülkelerdeki yabancılar, sınır illerden, kendi ülkelerine gayrimenkul edinemez. Örneğin, Bulgaristan vatandaşları, Kırklareli ve Edirne’den taşınmaz alamazlar. Irak vatandaşları, Hakkâri ve Şırnak’tan konut edinemez. İran’da yaşayanların Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri şehirlerinden gayrimenkul edinmesine izin verilmez. Azerbaycan vatandaşları Iğdır’dan, Gürcistan vatandaşları ise Artvin ve Ardahan illerinde gayrimenkul edinemez.
Ancak, Gambiya’dan Fas’a, Dominik Cumhuriyeti’nden Almanya’ya kadar yüzlerce ülke vatandaşı Türkiye’den gayrimenkul alabilir.
Yabancı Vatandaşlar Türkiye’den Nasıl Gayrimenkul Alır?
- Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alabilmesi için oturum izni olmasına gerek yoktur. Bu kişiler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı’na, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına, Büyükelçiliklerine veya Tapu Müdürlüklerine başvuruda bulunarak yaşadığı ülkeden gayrimenkul alıp alamayacağını sormalıdır.
- Yatırımcının satın almak istediği konut, askeri güvenlik bölgesi sınırları içerisinde yer alıyorsa bu durum, gayrimenkul edinmenin önünde bir engeldir.
- Türkiye’den gayrimenkul satın almak isteyen yabancılar, ilk olarak randevu oluşturmalıdır. Bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemini kullanarak online randevu alabilir. Yurt içinden 181 nolu telefonu, yurt dışından +90 312 593 99 00 numarasını arayarak da randevu alabilir.
- Gerekli belgeler de önceden hazırlanmalıdır. Bunlar; gayrimenkul değerleme raporu (gayrimenkul ekspertiz raporu), gayrimenkul tapusu, DASK (zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi, belediyenin verdiği emlak rayiç belgesi, pasaport veya kimlik belgesi şeklindedir (bazen pasaport veya kimlik tercümesi de talep edilebilir).
- Gayrimenkul değerleme raporu, ne zaman düzenlendiyse o tarihten itibaren geçerliliğini 3 ay korur.
- Vekaletnameyle işlem yapılacaksa farklı ülkede düzenlenmiş vekaletnamenin aslı ve onaylı örneği ibraz edilmelidir.
- Taraflardan biri Türkçe bilmiyorsa işlemler yeminli tercümanla yapılır.
- Yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye’den taşınmaz satın alırken haciz veya ipotek gibi bir durumunun olup olmadığını Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne sorabilir.
- Güvenilir bir aracı firmayla anlaşılmalıdır. Taraflar arasında ihtilaf çıkarsa davanın Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde açılması gerekecektir.
- Noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi gerçekleştirilmesi yetmez. Resmi işlemler Tapu müdürlüklerinde yerine getirilmelidir.
Türkiye’den Gayrimenkul Alabilecek Ülkeler Hangileri?
Eskiden ‘Mütekabiliyet Yasası’ gereğince yaklaşık 50 ülke Türkiye’den taşınmaz satın alamıyordu. Ancak, 19 Mayıs 2012 itibariyle yasa değişti ve hemen hemen tüm dünya vatandaşlarının, Türkiye’den gayrimenkul alabilmesi mümkün hale geldi.
Türkiye, yatırımcılar için cazip bir pazar durumundadır. Türkiye gayrimenkul piyasası, avantajlarıyla Orta Asya ve Avrupa ülkelerinin gözde pazarlarından. İstatistiklere göre pandemi süreci bile bu durumu olumsuz etkilemedi. 2020 yılında gayrimenkul satışlarında yüksek başarı oranına ulaşan Türkiye, Yeni Zelanda’dan sonra en çok gayrimenkul satılan ülke oldu. 2020 yılında yabancı vatandaşlara 40,812 adet gayrimenkul satışı gerçekleştirildi. Halen uluslararası gayrimenkul satışları artmaya devam ediyor. Türkiye’den gayrimenkul alabilecek ülkeler arasında; Dominik, Senegal, Bangladeş, Pakistan, Nijerya, Çin, Arabistan, İspanya, Portekiz, Almanya ve Fransa gibi yüzlerce ülke bulunuyor.
Bilgi & İletişim:
Telefon | WhatsApp | 0 216 606 37 37 |
Adres | Fenerbahçe Mah. Fener Kalamış Cad. No:6/3 Kadıköy/İstanbul |
E – Posta | info@esen.av.tr |